Nästan tre miljarder drog en auktion om nya frekvensband in till staten, men Tre känner sig orättvist behandlade.

Den auktion om nya tillstånd i 700-megahertzbandet som Datormagazin tidigare har berättat om är nu avslutad och två aktörer har vunnit tillstånd för historiskt höga nästan tre miljarder kronor. Post- och telestyrelsen genomförde auktionen via internet under fem dagars budgivning i 46 budrundor. Detta följdes av ytterligare en budrunda som avgjorde placeringen i frekvensbandet.

300 miljoner kronor utgör bud på täckning för tillståndet med täckningskrav, vilket vanns av Telia. Dessa pengar ska användas för att bygga ut täckning för tal och datatjänster (minst tio megabit per sekund) på platser där användare normalt befinner sig och där sådan täckning saknas. Minst hälften av täckningskravsbeloppet ska användas för utbyggnad i Jämtlands, Dalarnas, Västerbottens, Norrbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Värmlands län.

–  Våra undersökningar visar att mobilanvändarna runt om i landet använder allt mer data för varje år. De nya frekvenserna gör att operatörerna kan fortsätta bygga ut mobilnäten för att möta denna efterfrågan. Genom täckningskravet hoppas vi kunna åtgärda många av de täckningsbrister som finns i dag, säger Dan Sjöblom, generaldirektör för PTS.

De nya tillstånden har en giltighetstid till och med den 31 december 2040 och fördelas enligt följande:

Budgivare

Tillstånd

Auktionslikvid

Belopp för täckning

Telia Sverige AB 2×10 MHz 1 382 657 650:- 300 000 000:-
Net4Mobility HB 2×5 MHz 720 968 398:
Net4Mobility HB 2×5 MHz 720 968 398:

 

Totalsumman är 2 824 594 446 kronor till statskassan. Net4Mobility är ett företag som ägs gemensamt av Telenor och Tele2, som planerar att bygga ut det gemensamma mobilnätet med över 50 procent, vilket innebär tusentals nya basstationer över hela Sverige.

– Detta är värdefullt för det redan etablerade 4G-nätet och säkerställer den gemensamma planen att ge de första kunderna tillgång till 5G-funktionalitet år 2020, säger man i ett pressmeddelande.

Från Telias håll anser man att det nya frekvensbandet är mycket viktigt  för att Sverige ska kunna uppnå regeringens bredbandsmål och säkerställa ett bra bredband i alla delar av Sverige.

– Det här känns mycket bra. Blocket vi vann har ett täckningskrav och vi kommer att fortsätta satsa på att ha Sveriges i särklass högsta kvalitet och bästa täckning. Dessutom ger det Telia möjlighet att ta en bra position med rikstäckande 5G-tjänster. Här kommer 700-megahertzbandet att vara en utmärkt komplettering till våra övriga frekvenser som vi använder i vårt mobilnät, säger Anders Olsson, VD för Telia Sverige.

Även Tre deltog i denna auktion, men vann inga tillstånd, något som företaget avser att överklaga. Man anser att utformningen av auktionen har gjort det möjligt för de resursstarkaste aktörerna att förvärva den värdefulla delen av 700-megahertzbandet, vilket snedvrider konkurrensen på mobilmarknaden ytterligare och ger de största aktörerna får en mycket stark ställning.

– Det positiva klirret i statskassan i dag kan visa sig dyrköpt imorgon. Frekvenser är mobilbranschens viktigaste resurs och måste fördelas klokt. Vi riskerar allvarliga konsekvenser för svenska mobilkunder och för Sverige som ledande IT- och telekomnation, säger Johan Johansson, VD för Tre Sverige.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här