Förboka Datormagazin Retro #5
Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

En säker arbetsstation med grym prestanda för 3D CAD, AR och AI. Dessutom får den anses vara prisvärd, trots sin höga prislapp, och har ett lättarbetat chassi.

HP tillverkar som bekant arbetsstationer, bärbara och stationära, för mer eller mindre alla ändamål och plånböcker. Vi har tittat närmare på en av modellerna i Z4 G4-serien, en enhet som vi skulle ha kunnat hänföra till mellanklassen om det inte hade varit för hur den tacklar 3D-arbete.

Smidig konstruktion

Det förhållandevis slimmade chassit mäter 386 x 445 x 169 millimeter och fronten har rejält med dammskyddade ventilationshål. På chassit finns även snyggt integrerade handtag, vilket underlättar vid flyttning.

På fronten finns dubbla platser för enheter på 5,25 tum, varav en är upptagen av en DVD-RW-enhet. Precis ovanför denna finns en anslutningsmodul som har plats för en strömknapp, ett hörlursuttag och dubbla USB 3.1 Gen1-portar (varav den vänstra har stöd för laddning). Du får även dubbla USB 3.1 Gen2 Typ C-anslutningar och en kortläsare för SD-kort. Den senare håller god prestanda, med 87 megabyte per sekund vid läsning och knappa 83 megabyte per sekund vid skrivning.

Går vi över till baksidan finns här sex USB 3.1 Gen1-portar, dubbla LAN-portar (1 GB) med stöd för Intel AMT, en anslutning för ljud ut, en för ljud in och separata PS/2-portar för mus och tangentbord. Ganska välförsett, men nätverksanslutningarna borde ha haft stöd för 5 eller 10 GB.

Det blir mycket enkelt att felsöka, byta och uppgradera

På höger sida av chassit finns en dörr med snabböppning. När den öppnas noterar vi att alla kablar snyggt har dragits i kanter eller bakom paneler. Det används också snabbfästen till allt från lagringsenheter och PCIE-hållare till extra kylning. Det blir mycket enkelt att felsöka, byta och uppgradera.

HP Z4 G4 Workstation har två platser vardera för PCIE Gen3 x16 och PCIE Gen3 x4 samt en för PCIE Gen3 x8. Den förstnämnda är upptagen av ett Nvidia Quadro P4000 med åtta gigabyte GDDR5. Du får fyra stycken Displayport-utgångar. När det gäller internminnet finns åtta stycken minnesbanker, varav fyra är belagda med totalt 32 gigabyte DDR4-2667 ECC-minne. Processorn är en Intel Xeon W-2125, en fyrkärnig modell som jobbar i 4-4,5 gigahertz. Processorn har stöd för Intels Speedshift och Vpro, men tyvärr inte för Optane.

Smart M.2-lösning

Datorn har även stöd för dubbla M.2-enheter. Placeringen av dessa är riktigt smart, då de sitter vågrätt mot moderkortet men fästs mot den bakomvarande plåten. En lösning som både spar plats och ger bättre kylning. Vår testdator hade en M.2-enhet på 256 gigabyte och en hårddisk på en terabyte (7 200 varv per minut).

Grym på 3D

Testerna av prestanda börjar med Passmarks CPU Mark-test. Här når vi 12 822 för samtliga kärnor och 2 559 för singelkärna, vilket är värden som ligger relativt nära Intels Xeon E5-1650v3-processor. Går vi över till grafiken når vi här upp i 11 301 poäng i Futuremarks 3DMark och 10 879 i Passmarks G3D Mark-test. Som jämförelse är dessa värden på samma nivå som ett GTX 1070-kort.

Det intressanta kommer istället när vi växlar över till Pecviewperf 12, en svit tester som är mer relevanta för detta system. För att här lyfta fram några resultat når vi i Catia-04 upp i 144,56, i Maya-04 når vi 99,48, i Medical-01 når vi 57,22 och i Snx02 når vi 158,31. För att sätta detta i perspektiv får du här dryga 20 procent bättre prestanda än med Nvidias tidigare M5000-serie, ett kort som är mer än dubbelt så dyrt som det som sitter i denna dator.

Sker ett attackförsök startar datorn automatiskt om samt återställer ett korrekt BIOS innan det hinner ske någon skada

Tittar vi slutligen på grafiskt arbete imponerar denna dator stort. För jämförelse användes ett system baserat på Intels i7 8700K och ett GTX 1080-grafikkort, men i övrigt användes samma lagring och minnesmängd/frekvens. Under 3D CAD, AI vid bildbearbetning och skapande av VR-grafik presterade datorn i snitt 78 procent bättre (snabbare).

Det ska även tilläggas att HP Z4 G4 Workstation är försett med HP:s patenterade och självläkande BIOS. Sker ett attackförsök startar datorn automatiskt om samt återställer ett korrekt BIOS innan det hinner ske någon skada.

Trots några önskemål om förbättringar måste vi säga att vi är klart imponerade av den nya Z4-serien. Den levererar verkligen den kraft som behövs och datorn får därför vår utmärkelse Datormagazin rekommenderar.

Av Patrik Wahlqvist

 

Nyfiken på fler tester av produkter och även jämförande stortester? Du hittar tidningen i de flesta butiker men den kan även köpas som lösnummer eller tecknas som prenumeration på https://shop.datormagazin.se.

Test: HP Z4 G4 Workstation
5 / 6 Betyg
För
Smidigt och lättarbetat chassi, grym 3D-prestanda för klassen, säker BIOS, ECC-minne, sval och tyst.
Emot
Har ej stöd för Optane och nätverksgränssnittet kunde ha varit vassare.
Rekommenderas till
En klart prisvärd arbetsstation och ett mycket bra val för dem som arbetar professionellt med AR, AI eller olika former av 3D CAD.

Tillverkare: HP, www.hp.com

Cirkapris: 38 539 kr inkl. moms, 30 831 kr exkl. moms

Internminne: 32 GB ECC

Lagring: 256 GB M.2 + 1 TB 7 200 rpm HDD

CPU: Intel Xeon W-2125

Grafik: Nvidia Quadro P4000

USB 3.1 Gen1/Gen2: 8 st/2 st

Kortläsare: SD

Mått: 38,6 x 16,9 x 44,5 cm

Föregående artikelProgramtips: Soundvolumeview 1.80
Nästa artikelRoccat Khan Pro
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här