Smarta hem-prylar med Bluetooth-anslutning har sina begränsningar. Långsam responstid och bristande täckning jämfört med Wi-Fi är generellt ett par av dem. Eve vill råda bot på det sistnämnda problemet med en ny brygga kallad Extend.

Tillverkaren Eve satsar uteslutande på Homekit-kompatibla tillbehör och har ända sedan starten valt Bluetooth för kommunikationen. Det har gjort att de lyckats hyfsat med att leverera bra batteritid, men räckvidden mellan hubb (exempelvis en Ipad eller Apple TV) har av naturliga skäl varit begränsad.

Enheten har samma formspråk som vissa av företagets tidigare produkter och går att ansluta till ditt Wi-Fi-nätverk över 2,4 eller 5 gigahertzbandet

Att företaget nyligen lanserat Homekit-enheter som ska användas utomhus gör givetvis att risken för kommunikationsproblem ökar. Nya Eve Extend ska alltså råda bot på det. Enheten har samma formspråk som vissa av företagets tidigare produkter och går att ansluta till ditt Wi-Fi-nätverk över 2,4 eller 5 gigahertzbandet.

Har stöd för upp till åtta enheter

Därefter kan du ansluta upp till åtta Bluetooth-baserade Eve-enheter till bryggan och på så sätt öka överföringsavstånden ganska rejält. Enligt tillverkaren går installationen på bara någon minut. En enkel USB-laddare för att driva enheten följer med i paketet. Enligt Eves förhandsinformation verkar Extend inte fungera med Homekit-produkter från andra tillverkare, men det kommer vi givetvis att testa så snart vi får möjlighet att använda produkten.

Eve Extend kostar cirka 550 kronor.

Annons: Se aktuella priser hos Webhallen

Smart strömbrytare och vattendetektor

Under årets IFA-mässa passade företaget även på att lansera en EU-version av sin fasta strömbrytare Light switch och en ny vattendetektor kallad Water guard. Den förstnämnda ersätter traditionella strömbrytare och gör det möjligt att hantera vanliga lampor via Homekit. Bland annat tillverkaren Koogeek har en liknande lösning sedan något år.

Eve Water Guard kopplas direkt in i ett eluttag och har, till skillnad från exempelvis Fibaros motsvarighet Flood sensor, en lång kabel som ska känna av eventuella läckor vid en tvätt- eller diskmaskin. Enheten släpps i början av 2020.

Läs också: Nu kan du styra värmepumpen via Homekit
Test: Eve Energy Strip
Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här