Fråga

Jag har tre datorer i nätverket och har skaffat en ny Lenovo som tillhör rätt arbetsgrupp och fungerar i nätverket och ut på nätet, men när jag försöker med fildelning ska titta på de delade mapparna i den från annan dator måste jag autentisera med lösen och annat. Detta är helt nytt för mig, då det inte förekommit mellan mina andra datorer.

Jag har försökt på lite olika sätt, bland annat med Autentiseringshanteraren men, utan framgång. Det handlar om Windows 10.

Peter

Svar

Detta beror på inställningarna i din nya dator. Det normala vid fildelning är att det behövs användarnamn och lösenord för att komma åt delade mappar om inte annat specificerats. Ett sätt att lösa det är att använda samma användarnamn och inloggning på datorerna.

Ett annat är att ändra till osäkrare inställningar.

Klicka på startknappen, välj Inställningar och sedan ”Nätverk och internet”. Välj ”Nätverks- och delningscenter”.

Klicka på ”Ändra avancerade delningsinställningar”. Klicka på pilen vid ”Alla nätverk”. Pricka för ”Inaktivera lösenordsskyddad delning”.

Klicka på pilen vid Privat. Pricka för Nätverksidentifiering och sätt en bock vid ”Aktivera automatisk konfiguration av nätverksanslutna enheter”. Klicka på Spara ändringarna.

Sedan kan du dela ut valfria mappar genom att högerklicka på önskad mapp i Utforskaren. Välj ”Ge åtkomst till” och sedan ”Välj personer”. Välj Everyone i rullisten och klicka på ”Lägg till”. Klicka på Dela.

Detta borde lösa ditt problem.

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här