Fråga

Vem är det som ”drar ur sladden” och varför? Jag har haft ett problem i Windows 7 som består i att när jag loggat in (försökt logga in) på en av mina sajter får jag ett felmeddelande som i princip betyder att någon ”dragit ur internetsladden” (men eftersom sladdar, modem etcetera fungerar som väntat vid all annan surfning är det uppenbarligen ett felaktigt felmeddelande).

Det fungerade så att efter att jag skickat mitt namn och lösenord tog det kanske trettio sekunder, sedan kom detta fel. Efter lite experimenterande så visade det sig att felet uppstår med alla mina bläddrare, utom Internet Explorer (version 11). Efter kontakt med sajtvärden rensade jag cachen, och nu fungerar det som väntat på mina övriga bläddrare igen. (Tyvärr så rensade jag allt i cachen på samma gång, så jag vet inte vad som löste problemet.)

Men, vad kan orsaka detta problem? Hur kan en sajt få min dator att tro att någon dragit ur internetsladden (till bara den sajten)? Och varför drabbas alla bläddrare utom IE?
Nu såg jag en ny variant av vad jag uppfattar som samma problem. Jag skulle göra en uppdatering på en Joomla-site. (Inloggningen gick alltså problemfritt).

Men under uppdateringsprocessen får jag åter meddelande att ”någon dragit ur sladden” så uppdateringen kunde inte slutföras. Att rensa cachen hjälpte inte denna gång.
Men, när jag använder Internet Explorer för uppdateringen fungerar det som väntat. Jag uppfattar igen att det är något i sajtens beteende (fast nu ”längre in”) som får min dator att tro att sladden dragits ur. Hur kan det hända?

Den enda förändring jag medvetet gjort på min sida är att jag bytt till Kaspersky Free (men Kaspersky får jag inte kontakt med). Och varför skulle Kaspersky ”drabba” alla bläddrare utom Internet Explorer?
Yngve

 

Svar

Jag är inte säker på att jag förstår vad du menar med ”dragit ur sladden”, men antar att du avser ett felmeddelande i stil med ”Anslutningen avbröts. Servern på www.xxx.se svarar inte.” Det hade varit enklare om du angivit felmeddelandet i stället för att tala om vad det ”i princip betyder”…

Jag kan tänka mig flera orsaker till ett sådant beteende och det är inte särskilt troligt att det har med webbplatsen att göra. Eftersom det fungerar i en webbläsare, men inte i de övriga är det troligaste att det handlar om inställningar i webbläsarna eller att något insticksprogram ställer till det.

En cache fungerar så att webbläsaren vänder sig dit för att se om informationen redan finns där. Gör den det används denna information för att spara tid, vilket kan göra att du arbetar med gammal information. Vad gäller att rensa cachen har de flesta webbläsare en egen sådan, så det måste göras i varje program. Töm cache och tillfälliga internetfiler.

Eftersom det också låter som om det kan handla om ett DNS-problem skulle jag även rekommendera tömning av Windows DNS-cache. Öppna Kommandotolken och skriv:
ipconfig/flushdns

Det är också teoretiskt möjligt att det är din brandvägg som ställer till det, men det känns mindre troligt.

 

 

Föregående artikelHDMI till datorn
Nästa artikelStäng av pekdonet
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här