Fråga

Jag har en Asus G 771 JM. Windows 8 uppgraderat till 10:an. Jag blir utslängd från nätverket fyra-fem gånger dagligen.

Jag har dessutom Kaspersky Internet Security säkerhetsprogram och där får jag följande meddelande: Programdatabaser uppdateras inte. Fel vid tolkning av nätverksnamn.

Jag personligen tror ju att det kan bero på säkerhetsprogrammet. Jag har funderingar på att avinstallera programmet. Vill dock höra med er om det kan vara något annat som ligger bakom det.

Lennart

 

Svar

Det låter inte som om det är Kasperskys fel. Snarare klagar säkerhetsprogrammet på att det inte kan uppdatera sina data på grund av nätverksfel.

Jag tolkar det hela som att du har något problem med namnupplösningen i nätverket, kanske beroende på Microsofts avstängning av det osäkra protokollet SMB 1.0. Det var ju dock ett tag sedan, har du haft problemen länge?

Prova om det här hjälper: Högerklicka på startknappen och välj Datorhantering. Expandera ”Tjänster och program” och klicka på Tjänster. Leta reda på tjänsten ”Function Discovery Provider Host” och dubbelklicka. Tjänsten ska vara igång och inställd på automatisk start. Om inte, åtgärda detta.

Gör samma kontroll för tjänsterna “Function Discovery Resource Publication”, “Network Connections”, “Peer Name Resolution Protocol”, “Peer Networking Grouping”, “Peer Networking Identity Manager” och “UPnP Device Host”. Starta om datorn om du gjort ändringar och testa nätverket igen.

Kontrollera också i ”Nätverks- och delningscenter” > ”Ändra avancerade delningsinställningar” att nätverksidentifiering är aktiverad för privata nätverk.

Du kan också prova att slå på SMB 1.0 genom att gå till Inställningar > Appar och funktioner > Program och funktioner. Välj ”Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner” till vänster. En bit ned hittar du ”Stöd för SMB 1.0” och kan aktivera det.

Observera dock att detta protokoll är 30 år gammalt och mycket osäkert att använda. Men är det avstängt kan du ju slå på det tillfälligt för att avgöra om det löser ditt krångel med nätverket.

 

 

Föregående artikelMalwarebytes kraschar Mozilla
Nästa artikelBlu-ray och Windows
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här