Creative Stage 360 är en slimmad 2.1-lösning för film och spel. Högtalaren är relativt liten och passar bättre i ett litet sov- eller arbetsrum än i vardagsrummet under stor-tv:n.


Creative Stage 360
4 / 6 Betyg
3 270 krPris
För
Kompakt format, mycket bra Dolby Atmos-lösning för prisklassen (i rätt rum), gott om anslutningar, bra fjärrkontroll, mycket bra mellanregister.
Emot
Röster har en tendens att försvinna vid lägre volymer, lite för känslig för placering och rumskonfiguration, inget för större tv-apparater, Creative Katana V2 är ett bättre val i nästan alla lägen.
Rekommenderas till
Som ljudstomme i ett gamingrum eller framför allt som ljud i ett sovrum är detta en superlösning för sitt pris.

Vi har nyligen testat och imponerats av Creatives datorfokuserade ljudpaket Katana V2, det var därför med stort intresse vi testade uppdaterade Creative Stage 360, ett system som på många sätt påminner om just Katana men som här är mer fokuserat mot tv-rummet än en renodlad datorlösning.

Flera anslutningar

För dig som tidigare använt eller känner till Creatives Stage-serie, som nu finns i totalt fyra modeller, så innebär 360 en rejäl uppgradering på flera områden, även om modellen faktiskt är fysiskt mindre jämfört med Stage V2. Stage 360 består som övriga modeller (undantaget Stage Air) av två enheter: en ljudlimpa som mäter 565 x 75 x 88 millimeter och en subwoofer som mäter 422 x 115 x 250 millimeter.

Creative Stage 360 – mått
Stage 360 är en kompakt 2.1-lösning som passar bäst till din tv eller andra skärmar på upp till maximalt 55 tum.

På klassiskt Creative-manér är ljudlimpan svart med ett finmaskigt metallnät som stäcker sig över fronten och upp över ovansidan. Sidorna har, till skillnad från Katana, ett fast heltäckande svart avslut vilket ger en helt annan ljudbild, mer om detta nedan. I framkanten av ovansidans mitt finner vi fyra, ganska diskreta, knappar vilka används för att stänga av och på enheten, justera volymen eller byta ingång.

ANNONS: Shoppa Creative Katana på Komplett

På baksidan hittar vi tre HDMI-portar, en HDMI ARC och dubbla HDMI 2 vilket gör det möjligt för användare att både ansluta en Playstation 5 och en XBOX Serie X samtidigt och sedan enkelt växla mellan dessa. Ett steg upp finner vi en optisk ingång, en utgång för anslutning till baslådan samt en speciell serviceport. Enheten stöder även trådlös anslutning via Bluetooth 5 för maximal valfrihet. På vänster sida hittar vi enhetens strömanslutning.

Creative Stage 360 – baksida
Creative Stage 360 erbjuder gott om anslutningar för både konsoler, tv och andra enheter.

Slutligen har vi undersidan som antingen kan hållas helt ren eller, som Creative själva rekommenderar, förses med ett par kilformade gummifötter. Detta gör att enheten vinklas fem grader uppåt och ger en bättre spridning av ljudet. Framför allt om du kommer att sitta nära högtalaren.

Vidare till subwoofern som är relativt smal med en framåtriktad port samt ett baselement placerat på väster sida. vi brukar normalt säga att en bas kan placeras nästan vad som helst i rummet, men med denna lösning märkte vi en tydlig skillnad i att enheten bör placeras cirka två till tre decimeter från en vänster-vägg för att ge bäst spridning av lägre toner.

Creative Stage 360 har stöd för Dolby Atmos

I basen sitter ett 5,25 tums så kallat High Excursion-element som ska ge ett bättre och tyngre djup i de låga tonerna jämfört med standardelement. I ljudlimpan hittar vi dubbla 2,25 tums och ett 3,85 tums Racetrack-element vilka tillsammans har en potentiell toppeffekt på 240 watt. Lösningen i ljudlimpan ger oss ett betydligt bredare ljud jämfört med föregående modell som tappade en del i klarheten i höga toner vilket 360 verkligen hanterar med glans.

Till detta erbjuder Stage 360 Dolby Atmos för ett omslutande 5.1.2-ljud där ljudet, med rätt avstånd, verkligen upplevs komma från alla håll och där vi får en enastående avståndsuppfattning som när helikoptrar i en film flyger in bakom oss och sveper över huvudet på ett sätt som gör att vi vill vända oss om och titta. Samma upplevelse får vi med flera speltitlar på vår PS5:a, men här verkar lösningen mer känslig och i vissa lägen blir ljudet aningen platt och mer av en 2D-karaktär av någon anledning.

Creative Stage 360 placerad under en tv
Tack vare stöd för Dolby Atmos får vi en mycket bra surroundupplevelse, både i spel men framför allt i filmer.

Vi kommer tillbaka till ljudet och avståndet till detsamma. Där Katana verkligen glänser i alla lägen så är 360 mer beroenden av placering. För att högtalaren ska prestera så bra som möjligt bör vi ha minst två meter, gärna tre, till lyssningspositionen för att dra nytta av rumsspridningen. På samma sätt upplever vi en viss begränsning när vi kopplar Stage 360 till en större tv, 65 tum eller större, och sitter och tittar från sidan. Här kapas vissa delar av ljudet. Creatives lösning är klockren är när vi ansluter den till en sovrums-tv, vilken oftast är aningen mindre närmare dig som tittar/lyssnar, men inte i ett stort vardagsrum. Det andra alternativet är när högtalaren används till någon form av underhållningslösning som Philips nya 55 tums Momentum 4K-skärm i kombination med en konsol.

Creative Stage 360 missar tyvärr en hel del i rösters tydlighet. Framför allt vid lägre ljudnivåer så flyter dessa gärna in i ett litet surrande från subwoofern och försvinner vilket är irriterande både när vi ser på film men framför allt när vi spelar och inte kan höra vad övriga i teamet säger.

Vi avrundar med att kort nämna fjärrkontrollen, som även den är ny till denna modell. Från fjärren kan vi enkelt välja källa, justera volym, växla mellan olika ljudlägen och även justera både basnivå och avståndsnivåer för att passa varje användarscenario.

Creative Stage 360 – fjärrkontroll
Stage 360 kommer med en lättanvänd fjärrkontroll som låter oss justera avstånd, volym och bas separat av varandra.

SPECIFIKATIONER:

  • Tillverkare: Creative, www.creative.com
  • Cirkapris:  3 270 kr inkl. moms, 2 616 kr exkl. moms
  • Mått soundbar: 565 x 75 x 88 mm
  • Mått Subwoofer: 422 x 115 x 250 mm
  • Vikt: Soundbar:  1,7 kg
  • Vikt Subwoofer: 3,4 kg
  • Effekt (soundbar/total/Peak): 60 / 180 / 240 watt
  • Anslutningar: HDMI ARC, 2 st HDMI 2.0 portar, optisk in, Bluetooth 5
  • Dolby Atmos: Ja
  • Frekvens respons: 50–20,000 Hz
Creative Stage 360
4 / 6 Betyg
3 270 krPris
För
Kompakt format, mycket bra Dolby Atmos-lösning för prisklassen (i rätt rum), gott om anslutningar, bra fjärrkontroll, mycket bra mellanregister.
Emot
Röster har en tendens att försvinna vid lägre volymer, lite för känslig för placering och rumskonfiguration, inget för större tv-apparater, Creative Katana V2 är ett bättre val i nästan alla lägen.
Rekommenderas till
Som ljudstomme i ett gamingrum eller framför allt som ljud i ett sovrum är detta en superlösning för sitt pris.
Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här