Fråga

Hej! Jag är en pojke som är mycket intresserad av It-säkerhet. Jag läser mycket på min fritid och har själv skrivit en liten manual om It-säkerhet för hemanvändare (inget avancerat, mer grundläggande saker).

Jag har dock alltid undrat över hur olika sorters antispyware, antivirus med mera kan påverka varandra negativt? Är det till exempel så att man kan flera AV och AS med sina respektive ”resident protections” (automatisk blockering av skadlig kod med mera) eller kan detta då leda till konflikt mellan de olika programmen? Om det gör det, på vilket sätt leder det till nedsättande effektivitet?

Svar

De flesta tillverkare av säkerhetsprogram brukar rekommendera att deras program inte används tillsammans med andra. Flera av de större vägrar till och med att låta sig installeras om de upptäcker en installation av ett annat program i datorn. Detta gäller till exempel Panda och F-Secure.

Jag är inte helt förtjust i det sättet att försöka kontrollera mitt datorbeteende – jag vill kunna ta det ansvaret själv¿ Men jag inser ju också att programmen även måste fungera för de som är lite mindre datormedvetna.

Men kort sagt är detta mycket individuellt – jag har använt åtskilliga program som klarar alldeles utmärkt att arbeta parallellt i datorn. Men jag kan också tänka mig att problem kan uppstå, även om jag som ickeprogrammerare inte kan säga exakt vad. Något som det definitivt kan ge upphov till är onödigt hög belastning på systemet. Det gäller ju för alla program som är igång och säkerhetsprogram tenderar att tynga ner datorn mer än andra.

Min rekommendation är att köra en enda säkerhetssvit där alla komponenter ingår, det brukar ge ett mindre fotavtryck på systemet än att använda flera olika. Utöver det kan aldrig skada att då och då köra en genomsökning av systemet med ytterligare program.

Det här var kanske inte riktigt ett svar på din fråga, men det är så nära jag kan komma¿

Föregående artikelStänga dörren?
Nästa artikelLite billigare SSD-enheter från OCZ
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här