Den tyska tillverkarens senaste chassisatsning för entusiaster ger gott om valmöjligheter. Du får ett chassi som är fullmatat med moderna funktioner och finesser.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Dark Base Pro 900 är toppmodellen i den andra generationen av chassin från Be Quiet. Det tar över flaggskeppspositionen från den alla första modellen, Silent Base 800, men skyltar med mängder av nya funktioner.

Trådlös telefonladdning

Dark Base Pro 900 är ett rejält chassi i fulltowerformat. Det mäter 585 millimeter i höjd med fötterna inräknat. Bredden är 243 millimeter och djupet mäter 577 millimeter.

Konstruktionen är till stora delar i svartanodiserat aluminium. Både takpanelen, frontpanelen och den ena sidopanelen har borstade metallytor. Den andra sidopanelen består istället helt och hållet av en fyra millimeter tjock skiva härdat glas, med en lätt mörk toning. Materialvalen bidrar till en massiv vikt på 14,39 kilogram för tom låda.

För att ge ytterligare kontroll över ljudnivån finns det en inbyggd fläktkontroller monterad på baksidan av moderkortsplåten.

Både frontpanelen, takpanelen och den metallklädda sidopanelen är utrustade med ett lager ljuddämpande material. Enligt Be Quiet är även glasfönstret ytbehandlat för ljuddämpande effekt. För att ge ytterligare kontroll över ljudnivån finns det en inbyggd fläktkontroller monterad på baksidan av moderkortsplåten.

Du får fyra stycken 3-pins fläktingångar och lika många PWM-fläktingångar. Dessa kontrolleras sedan av ett skjutreglage bakom chassidörren i fronten.

På samma ställe finns ett klickreglage för att tända och släcka de medföljande LED-slingorna. De sistnämnda levereras dock inte monterade utan är valfria – alla föredrar trots allt inte att ha extra belysning i datorn.

Längst fram på chassitaket finns en yta med inbyggd Qi-laddningsstation. Det innebär att du som har en mobiltelefon med stöd för trådlös laddning kan ladda batteriet bara genom att lägga ifrån dig telefonen på datorn.

Roterbar moderkortsplåt

Be Quiet marknadsför Dark Base Pro 900 (och dess billigare syskon Dark Base 900) som ett modulärt chassi. Det ska ge gott om möjligheter att arrangera om interiören efter behov.

Ett exempel är att hela moderkortsplåten, tillsammans med expansionsplatserna, kan monteras loss och roteras 180 grader. På så sätt kan moderkortets yta riktas mot chassits högra sida istället för den vänstra.

En fördel med detta är att du kan anpassa luftflödet, en annan fördel är att du helt enkelt kan anpassa utseendet.

Under vår testmontering kändes det aldrig för trångt i någon del.

Det går även att byta plats på sidopanelerna och att byta håll på dörren i fronten. Du kan även justera moderkortsplåten i höjdled eller plocka ut den helt för att användas som en fristående testbänk. De två 5,25-tumsplatserna i fronten kan plockas bort till förmån för en extra 140-millimetersfläkt.

I och med chassits stora format är det luftigt och lättarbetat. Under vår testmontering kändes det aldrig för trångt i någon del. Det finns även gott om hål och kanaler för att dra och dölja alla kablar bakom moderkortsplåten. Fast att rotera moderkortsplåten är lite omständligt och tar tid, troligen gör du detta bara en gång.

Genomtänkt entusiastchassi

Dark Base Pro 900 är överlag ett mycket praktiskt chassi. Det bjuder på gott om genomtänkta funktioner och mycket lite har lämnats åt slumpen. Lite mindre genomtänkt känns monteringen av nätaggregatet, då du får använda en otymplig monteringsarm samt en intern förlängningskabel.

Chassit kostar i skrivande stund cirka  2 500 kronor. Det är en aning dyrare än  till exempel Cooler Master Mastercase Maker 5, å andra sidan är det en investering som kan följa med under många år framöver. Faller designen dig i smaken kan Dark Base Pro 900 vara väl värd sitt pris.

Av Carl Holmberg

 

Test: Be Quiet Dark Base Pro 900
5 / 6 Betyg
För
Rymligt och lättarbetat. Bra kvalitetskänsla. Inbyggd fläktkontroller. Roterbar moderkortsplåt. Trådlös telefonladdare. Ljuddämpade paneler.
Emot
Något högt pris. Onödigt krånglig nätaggregatsmontering. Tidskrävande att justera moderkortsplåten.
Rekommenderas till
Ett modulärt chassi med minimalistisk design till en påkostad entusiastdator.

 

Tillverkare: Be Quiet, www.bequiet.com

Cirkapris: 2 500 kr inkl. moms, 2 000 kr

Chassityp: Fulltower

Mått: 243 x 585 x 577 millimeter (BxHxD)

Vikt: 14,39 kg

Hårddiskplatser: 7 x 3,5/2,5″, 1 x 2,5″

Fläktplatser: 9 st (140 mm) eller 10 st (120 mm), 3 st 140 mm medföljer

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här