Fråga

Jag använde en bärbar dator med 32-bits Windows 7 i många år. Nyligen fick trotjänaren pensioneras och ersättas av en ny dator med 64-bits Windows 10. För att slippa allt krångel investerade jag i Laplink Pcmover för att enkelt kunna kopiera allt från den gamla till den nya datorn, och det gick faktiskt över förväntan, det mesta fungerar.

Men jag har en liten undran. Det finns nu två mappar för datorns program – Program och Program (x86). Det finns program i båda mapparna och i vissa fall verkar det till och med vara samma program. Går det i så fall att ta bort dem och hur vet jag om ett program är felplacerat?

Bertil Hagström

 

Svar

I ett 64-bitsystem finns alltid två programmappar och tanken är att 64-bitprogram ska finnas i mappen Program och 32-bitprogram  i mappen Program (x86). Detta är dock bara en ordningsfråga och om de är i fel mapp fungerar de fortfarande korrekt.

Det gör alltså ingenting om Laplink har placerat dem tokigt, vilket är troligt eftersom mappen Program (x86) inte finns i ett Windows med 32 bit.

Finns det några dubbletter är det förmodligen Microsofts egna program, som Internet Explorer, Windows Defender och Windows Media Player.

 

 

Föregående artikelTest: Creative Sound Blaster X Katana
Nästa artikelKonstiga mappar
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här