Enligt Symantec bryr sig många svenskar inte om riskerna med att koppla upp saker i sitt hem mot internet.

30 procent av användare av uppkopplade hemmaenheter har inte vidtagit några säkerhetsåtgärder för sina enheter, 15 procent medger att deras Wi-Fi-nätverk inte är lösenordsskyddat och 15 procent ändrar inte det förvalda lösenordet när de konfigurerar sitt Wi-Fi-nätverk. Detta framgår av den nyligen genomförda undersökningen Norton Cyber Security Insights Report, där nära 21 000 konsumenter världen tillfrågats, varav över 1 000 svenskar.

Rapporten visar att en av sju svenskar har uppkopplade enheter i sina hem och att 86 procent av dem anser att dessa förenklar deras liv. Över hälften av dessa tror att det innebär en ökad säkerhetsrisk, men många har alltså trots det inte vidtagit några åtgärder för att skydda sig.

Över hälften (58 procent) uppger att de inte vet hur man konfigurerar ett säkert Wi-Fi-nätverk eller en router hemma, eller hur man uppdaterar den inbyggda mjukvaran (71 procent). 42 procent av svenskarna som undersöktes tror inte att de har tillräckligt många uppkopplade enheter för att det ska vara lönt för hackare att rikta sina angrepp mot just dem.

Nästan hälften (46 procent) av svenskarna tror att sakernas internet-enheter för hemmet utformats med säkerhet i åtanke. Symantecs undersökning kunde dock identifiera sårbarheter i säkerheten på 50 olika uppkopplade hemmaenheter, allt från smarta termostater till smarta hubbar som kan göra enheter till enkla mål för angripare.

Ett annat angrepp gjorde det möjligt för vem som helst på internet att se livebilder på tusentals hemmawebbkameror och babymonitorer

Bland de incidenter som nyligen har drabbat hemmaenheter återfinns enligt Symantec det massiva Miraibotnätangreppet i oktober 2016 från vanliga hushållsenheter, vilket slog ut stora webbplatser världen över. Ett annat angrepp gjorde det möjligt för vem som helst på internet att se livebilder på tusentals hemmawebbkameror och babymonitorer.

Det finns också fall där människor kunnat gå in och ändra termostaten hos sina före detta eller avaktivera säkerhetslås. Det har även förekommit rapporter om hur personer har kunnat ta kontroll över andras hemautomationssystem.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här