Fråga

Jag ville göra en portvidarebefordran till min Plex-server, men det fungerade inte och jag får något besked om dubbla NAT. Jag hittade information om kommandot tracert i Kommandotolken och provade detta i hopp om att kunna se om jag har dubbel NAT.

Och de två första IP-adresserna var:

192.168.2.1 och 192.168.1.254.

Min standardgateway är 192.168.2.1, men en gång i tiden var den 192.168.1.1. Så 192.168.1.254 var verkligen konstigt, eftersom standardgatewayen är annorlunda.

Jag testade den IP-adressen i min webbläsare, och den ville att jag skulle skriva ett användarnamn och lösenord, som när jag går till 192.168.2.1. Men alla lösenord och användarnamn (inklusive admin, admin) jag försökte är fel.

Jag vet verkligen inte vilken enhet det kan vara. Så jag hoppas ni kan hjälpa mig att hitta enheten?

Mohammad

 

Svar

Framgår det inte på den okända inloggningssida du kommer till vad det är för enhet inloggningen avser? Det brukar oftast finnas något tillverkarnamn eller liknande.

Det hade varit bra om du angivit vad du använder för utrustning och hur den är ansluten. Men om du ansluter din dator till en router som sedan är ansluten till ett modem eller liknande utrustning som tillhandahålls av din internetleverantör, kan du mycket väl råka använda dubbel NAT.

Många bredbandsboxar (fiber eller ADSL) inkluderar nämligen en egen router, vilket skulle innebära att du routar två gånger.  Du skulle i så fall behöva konfigurera om en av enheterna för att kringgå problemet.

Om vi förutsätter att det är detta som är problemet hos dig är förmodligen din egen router bättre än den i bredbandsburken, så det bästa är nog att ”brygga” den senare, så att den släpper internet ”rakt igenom” utan NAT.

Eftersom du inte kan logga in i den måste du kontakta din bredbandsleverantör och be dem att brygga enheten. Eventuellt kan du hitta inloggningsuppgifterna till den i instruktionerna du fått från dem.

 

 

6 KOMMENTARER

  1. Kolla i arp-cachen vilken MAC/hårdvaruadress som 192.168.1.254 har. Slå sedan upp de tre första oktetterna i en OUI-lista på nätet för att se viken vendor det är på nätverksinterfacet.

  2. Mest sannolikt har du en router (med NAT som översätter mellan din publika internet-IP-adress och allt som finns innanför (192.168.1.xx) från din internetleverantör, och en till router innanför den, som funkar på samma sätt, d.v.s. den översätter allt innanför den (192.168.2.xx) till den adress den fått från 192.168.1.xx-routern.
    Kanske du skaffade den nya för att få trådlöst nätverk? Du borde i sådana fall ha skaffat en accesspunkt i stället för en router, så hade du kunnat köra vidare på 192.168.1.xx både med och utan sladd.

  3. Du har möjligen inte en telefonibox kopplad mellan ”yttervärlden” (t.ex. fibermodem eller bredbandsdelaren) och den vanliga routern? De telefoniboxar som kopplas på det sättet är också en liten router med DHCP och NAT. Även om en del operatörer inte håller med så brukar det ändå, om det går, vara bättre att sätta telefoniboxen på insidan och eventuellt strula lite med vilka portar som behöver skickas vidare till den. Förutom dubbel NAT så kan en del telefoniboxar allvarligt strypa bandbredden när de sitter mellan yttervärlden och routern och då måste ta hand om att slussa all trafik in och ut.

    • En fungerande variant är att placera en nätverksswitch direkt efter bredbandsboxen och ansluta både router och telefonibox till den.

  4. Ytterligare en möjlig förklaring till dubbel NAT är att en del Internetoperatörer har en egen inbyggd NAT för normala kunder. T.ex. Bahnhof gör så och då behöver man be dem att stänga av det för att kunna köra egna servrar.

    • Det är alldeles riktigt. De gör det för att spara på IP-adresser. Trots att jag själv råkat ut för det glömde jag den förklaringen.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här