Fråga

Jag använder uteslutande datorer vid bruk av internet. Windows 10 och Firefox utnyttjas. Jag ansluter och loggar in till Facebook manuellt då och då. Jag loggar alltid ut efter användning av Facebook. Det har länge förvånat mig att jag vid klick på genvägen www.facebook.com får se att jag har till exempel fyra olästa inlägg i diverse möten. Detta alltså utan att ha loggat in.

Jag kan inte förstå annat än att det beror på att något program i min dator ständigt ligger och kollar sådant. Men hur kan detta ske, utan att jag har loggat in?

Kjell B

Svar

Svaret är faktiskt enklare än du tror. Det är inte något program, eftersom Facebook körs i webbläsaren. Men webbplatsen sparar kakor (cookies) i din dator och det är så den känner igen dig även när du inte är inloggad.

Prova att ta bort Facebooks cookies, så ser du skillnaden. Eftersom du använder Firefox, gå till menyn (de tre strecken uppe till höger) och välj Inställningar Klicka på ”Sekretess & säkerhet” och rulla ned till ”Kakor och webbplatsdata”. Klicka på ”Hantera data”. Sök på Facebook i sökfältet. Markera den rad som visar ett antal kakor och klicka på ”Ta bort markerad”, samt därefter på ”Spara ändringar”. Bekräfta med ”Ta bort”.

Om du nu går till facebook.com är du bortglömd. Om du vill ha det så permanent kan du blockera kakor från Facebook, men det kan göra webbplatsen betydligt mer svåranvänd.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Jag avskyr dessa s.k. sociala medier. Osociala vore en lämpligare benämning. Hur den amerikanska presidenten använt dessa medier har definitivt förstärkt min övertygelse om dess styggelse.

    Mina datorer är inställda på att blockera alla kakor, spårare osv. Visst gör det det hela lite jobbigare eftersom varje gång jag loggar in på en sida måste jag acceptera en ”kaka”. Men det är värt det med vetskapen att de får svårt att samla information om mig eller tjäna pengar på hur jag använder internet.

    Använder du Firefox (självklart med GoGoDuck) så kan du köra detta tillägg:
    https://addons.mozilla.org/sv-SE/firefox/addon/facebook-container/
    Då slipper Facebook kontrollera dig. Och de kan därmed inte heller tjäna några pengar på ditt surfande. Har du aktier i Facebook så finns det dock risk att de minskar i värde om fler hindrar Facebook att spåra dem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här