Vill du sätta upp bevakningskameror hemma? Eller har du kanske redan gjort det? Då vill du garanterat se till att du håller dig inom det så kallade privatundantaget. Så här gör du.

Ska jag sätta upp varningsskyltar? Behöver jag söka tillstånd? Måste jag be grannarna om lov? Det finns ofta många frågetecken kring kamerabevakning hemma, men i ärlighetens namn är reglerna inte speciellt krångliga. Åtminstone inte för oss som gör det i egenskap av privatpersoner.

Testade kameror …
Arlo 2 Ultra
Logitech Circle 2
Ring Door View Cam
Netatmo Presence
Arlo Pro 3
Ring Stick Up Cam Wired
Arlo Video Doorbell

Enkla regler för bevakningskameror hemma tack vare undantag för privatpersoner

Du som vill använda bevakningskameror behöver ha koll på dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen. Som privatperson finns dock ett så kallat privatundantag, det innebär att du slipper ta hänsyn till de två lagarna.

 

placera kamerorna så att de filmar inom din egen tomtgräns

Huvudregeln för privatpersoner är att vi har rätt att kamerabevaka vår bostad och tomt (inhägnad exempelvis av en häck eller ett staket). Och så länge du gör det behöver du inte ens skylta om det. Med det sagt gäller det att du inte fångar för mycket på din film.

Ingen vill väl bli personuppgiftsansvarig?

Så snart du filmar utanför din ”privata sfär” omfattas du inte längre av privatundantaget, utan måste följa dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen. ”Detsamma gäller om du vill dela med dig av inspelat filmmaterial till en större krets människor, till exempel genom publicering på sociala medier”, skriver Datainspektionen på sin webbplats.

Dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen säger bland annat att du som övervakar blir personuppgiftsansvarig, lagarna kräver att du informerar de som kan komma att fångas på film med en tydlig skylt om att de övervakas och dessutom ger dem information om hur de kontaktar dig om de har några frågor. Ja, du hör ju själv. Som privatperson ska du se till att omfattas av privatundantaget.

Placera dina bevakningskameror så att de filmar inom din egen tomtgräns och håll upptagningsområdet borta från grannens ägor. Du får heller inte filma platser dit allmänheten har tillträde, som gatan strax utanför ditt hus.

Aktivera titthålskameran när du får besök

Besökare ringer på dörrkamera från Ring
Titthålskameror som blickar ut över en väg eller sitter i en lägenhetsdörr får endast aktiveras under en kort stund i samband med att du får besök. Dessutom måste du sätta upp en skylt som informerar om bevakningen. Foto: Ring

En titthålskamera som ”ser” utanför din tomtgräns eller installeras i en lägenhetsdörr, riktad mot ett trapphus där grannar och besökare har tillträde, kan alltså aldrig gå under privatundantaget. Då träder dataskyddsförordningen genast i kraft och det blir svårt, för att inte säga omöjligt, att motivera kamerabevakningen. Framför allt om vi pratar om övervakning i ett flerbostadshus.

– Integritetsintresset i ett trapphus väger tungt, man ska kunna gå och komma till sin bostad utan att bli filmad och kartlagd. Att däremot en kort stund filma någon som man endast ser i ett titthål när denne ringer på är en annan sak, skriver en jurist vid Datainspektionen till Datormagazin.

Om du ställer in dörrkameran så att den fungerar som en ersättare till det traditionella titthålet kan det alltså räcka att du sätter upp en skylt som informerar om bevakningen. Enligt Datainspektionen innebär det att kameran endast får aktiveras i samband med att besökare trycker på ringklockan, att kameran filmar under en kortare tid och att materialet inte sparas. Mer exakta råd än så visar sig vara svårt att få, eftersom Datainspektionens jurister inte har något tidigare beslut gällande dörrkameror att utgå ifrån.

Kamerabevakning hemma – räv
Rikta bevakningskameran så att den endast filmar din tomt.

Så gör du för att omfattas av privatundantaget:

  • Kamerabevakningen ska uteslutande ske i egenskap av dig som privatperson.
  • Filma endast ditt hem och din inhägnade tomt – även privata sjöbodar, garage och liknande är okej.
  • Anpassa upptagningsområdet så att du undviker att filma platser dit allmänheten har tillträde. Eller dina grannar.
  • Kontakta Datainspektionen om du har några frågor, www.datainspektionen.se

Fejk-kameror är okej att sätta upp – men inte att rekommendera

Det är förresten okej att sätta upp attrapper, även riktade mot gator och grannar, men om du riktar dina låtsaskameror mot ”förbjudna” platser kan datainspektionen/polisen komma och knacka på dörren för att inleda tillsyn. Så meddela grannarna om eventuella kamera-attrapper för att behålla grannsämjan och slippa oväntat besök.


 

i samarbete med PriceRunner

 

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här